Tillaga lax i gjutjärn
Med Lodge stekpannor kan man laga det mesta, och det enklaste är att göra en såkallad ”one pan dish”. Alltså att man gör allting i gjutjärnet och håller disken minimal (perfekt för vardagen). 20 minuter tar det för en måltid som passar hela familjen med spenat och nötter som fungerar riktigt bra tillsammans.
Ingredienser
- 2 msk smör eller olivolja
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor hackade
- 1 påse babyspenat alt 1 paket fryst bladspenat
- ½ buljongtärning kyckling alt 2 msk kycklingfond
- 1 dl vitt vin
- 6 små portionsbitar lax
- 2 dl grädde
- Rostade pinjenötter och färsk jalapeño för garnering
Tillagning
- Hacka lök och vitlök och sautera i smör alt olja på spisen i pannan tills det mjuknat.
- Tillsätt spenaten och låt bräsera tills den mjuknat.
- Tillsätt buljong, vitt vin och grädde.
- Sätt ugnen på 175 g.
- Salta och peppra laxfileerna och placera på toppen av spenaten och sätt in i mitten av ugnen.
- Gratinera i ugnen ca 15 minuter tills laxen är färdig.
- Rosta pinjenötterna i en stekpanna och skiva upp färsk jalapenjo.
- Tag ut laxpannan ur ugnen och garnera. Servera tillsammans med pressad potatis.
Och då var det klart! En super god middag med fisk och spenat, nyttigt är det säkert också.